< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Lieli maksājumi par siltumenerģiju ir tiešā veidā saistīti ar daudzdzīvokļu māju energoefektivitāti

Lieli maksājumi par siltumenerģiju ir tiešā veidā saistīti ar daudzdzīvokļu māju energoefektivitāti

2023-05-17, 08.30

Paaugstinoties siltumenerģijas tarifiem enerģētiskās krīzes ietekmē, apkures sezonā aktuāls kļuva jautājums par siltuma patēriņu un pasākumiem, kurus iespējams veikt, lai samazinātu siltuma patēriņu un apkures radītās izmaksas. Svarīgs aspekts, kas jāņem vērā, ir mājas vispārējais tehniskais stāvoklis un, protams, energoefektivitāte. Daudzdzīvokļu nama tehniskā stāvokļa sistemātiska uzlabošana sadarbībā ar mājas pārvaldnieku ir lietderīga un ilgtspējīga resursu izmantošana un ietver plašu pasākumu kopumu.

SIA “VNK serviss” apsaimniekošanas speciāliste Kristīne Krilovska skaidro: “Dzīvojamo ēku energoefektivitāte nav tikai tukšs sauklis – ēku energoefektivitāti ir iespējams sasniegt arī salīdzinoši vienkāršos veidos. No vienas puses, tie ietver mūsu ieradumus, piemēram, pārbaudot, ka telpas netiek pārlieku ilgstoši vēdinātas un ka nav atstātas vaļā ēkas ārdurvis. Ir arī pierādīts, ka, samazinot temperatūras padevi uz telpām par vienu grādu, tiek ietaupīti 5%. No otras puses, ir arī plašāka mēroga pasākumi, kas palīdz samazināt siltuma patēriņu ilgtermiņā. Tādi ir, piemēram, cauruļvadu, pagrabu un bēniņu siltināšana, jaunu logu un durvju uzstādīšana kāpņu telpās un dzīvokļos. Šādiem pasākumiem ir nepieciešama arī iedzīvotāju iniciatīva, lai vērstu uzmanību uz ēkā pastāvošajām problēmām un veicinātu to risināšanu.”

Lai palīdzētu izprast energoefektivitātes aktivitāšu nozīmi daudzdzīvokļu mājās, SIA “VNK serviss” komanda ir izveidojusi salīdzinošu pārskatu diagrammas veidā par vidējo siltuma patēriņu mēnesī (kWh un 1 m2) Ventspils novada daudzdzīvokļu mājās. Salīdzinošajā diagrammā izmantoti dati par periodu no 2022. gada decembra līdz 2023. gada martam, aprēķinot četru mēnešu vidējo siltuma patēriņu uz vienu apkurināmo kvadrātmetru mēnesī, tomēr tie neiekļauj informāciju par mājas sēriju, kas ir ļoti nozīmīgs energoefektivitātes faktors, proti, atšķirīgu sēriju mājas ir celtas dažādos gados un to celšanā ir izmantoti citi materiāli, kas var ietekmēt siltumizolāciju. Atrodot savu daudzdzīvokļu māju šajā diagrammā, ir iespējams  izdarīt  secinājumus un padomāt par to, kāpēc siltuma patēriņš māju starpā ir tik atšķirīgs un kas palīdz taupīt siltumu tām mājām, kurās rādītāji ir labāki (zemāki).

Mājas siltumenerģijas patēriņu, protams, ietekmē gaisa temperatūra attiecīgajā mēnesī, jo aukstāks laiks, jo lielāks siltumenerģijas patēriņš, tāpat arī ģeogrāfiskais novietojums, jo vietās pie jūras vai meža ir zemāka temperatūra un aukstāks vējš, tādēļ ir lielāks siltuma patēriņš.

SIA “VNK serviss”

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm