< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Puzē nosvin 95 un 100 gadu jubileju

Puzē nosvin 95 un 100 gadu jubileju

2023-05-15, 15.56

Sagaidot Puzes bibliotēkas simto dzimšanas dienu un svinot kultūras nama deviņdesmit piekto gadskārtu, Puzes kultūras namā notika svinības.

Viesus improvizētā kafejnīcā sagaidīja grāmatu krātuves vadītāja Anda Lejniece un kultūras nama vadītāja Iveta Pete. Izstāstīt abu iestāžu vēsturi viņām palīdzēja pagasta amatiermākslas kolektīvu dalībnieki. Tā, piemēram, folkloras kopas “Sītava” dziedātāji teica, ka pirmā bibliotēka atklāta vecajā pagastmājā. Toreiz Kultūras fonds piešķīra Puzes Patērētāju biedrībai bibliotēku ar 440 grāmatām, kas maksāja 372,70 latu. 1928. gadā lasītājiem izsniedza 2010 grāmatu. Šajā pašā gadā pabeigta Stendes kroga pārbūve, kurai Žūpības apkarošanas biedrība piešķīra 500 latu, un Puzē sākās jauna kultūras dzīve. 1928. gadā Puzes pagastā bija 2045 cilvēki, kuri vasarā vecajā tirgus laukumā lustējās zaļumballēs, savs klubs bija Amelēs, tur notika teātra izrādes, danči, karnevāli. 1930. gadā Žūpības apkarošanas biedrība piešķīra pabalstus Puzes valdei: literatūrai 50 latu, uzskatamības līdzekļiem par alkoholisma kaitīgumu 100 latu, žurnāliem 100 latu, priekšlasījumiem 100 latu, orķestrim 50 latu un korim 50 latu.

Vokālā ansambļa “Mežarozes” dalībnieces atcerējās, kā kultūras dzīvi organizēja padomju laikos, piesakot, ka 1979. gadā Puzes kultūras namu un bibliotēku pārceļ uz jaunām telpām, kas tiek atklātas ar lielu pasākumu – kolhoza “Blāzma” 30 gadu jubileju. Trio “Pa īstam” atsauca atmiņā Atmodas laikus sakot, ka Puzes kultūras namā aktīvi darbojās Tautas fronte. Pužiņi tolaik aktīvi dziedāja: “Sītavai” pirmā uzstāšanās notika Ventspilī pasākumā “Dziesmu kamanas”, bet sieviešu un vīriešu ansambļi kuplināja ne tikai kultūras nama, bet arī bibliotēkas rīkotos pasākumus. Bibliotēkā ierīkots novadpētniecības stends, notiek dažādas tikšanās, pasākumos aktīvi uzstājas ansamblis “Mārtiņroze” un pūtēju orķestris. Iedzīvotāji, tostarp bērni, bija īpaši aktīvi grāmatu lasītāji. Puzes ciemā notika pirmie pagalmu svētki daudzdzīvokļu un privātmāju iedzīvotājiem, un visur skanēja dziesmas. Mūsdienu kultūras dzīvi atainot palīdzēja teātra “Un tā tāļāk” aktieri. Bibliotēkas vadītāja Anda pastāstīja, kas notiek mūsdienu bibliotēkā, un tad jau zālē parādījās svētku kūka. To nobaudīja gan bijušie kultūras nama un bibliotēkas darbinieki, gan sveicēji un citi viesi.

“Mēs jau ar Andu cieši sadarbojamies, tāpēc arī svētkus nolēmām svinēt kopā. Domāju, tie izdevās, un bija jauki, ka pēc runām visi varējām kopā nobaudīt kūku un kafiju. Paldies visiem, kuri mūs atcerējās un ieradās uz pasākumu,” saka Puzes pagasta kultūras nama vadītāja Iveta Pete.  

Aleksandra Hmeļņicka foto  

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm