< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Stikla studijas meistarklase Annahites pamatskolā

Stikla studijas meistarklase Annahites pamatskolā

2020-11-11, 08.00

28. oktobrī Annahites pamatskolā projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros,  viesojās stikla mākslinieces Anna Varnase un Ieva Zemīte no stikla studijas “Glass Point”. Nodarbības sākumā mākslinieces iepazīstināja ar stikla materiāla īpašībām, krāsām, formām un mākslas darbu veidošanas iespējām, kā arī produktiem, kuri top studijā. Pastāstīja, kas ir stikla mākslinieks un, ko dara stikla mākslinieks, kā top stikla rotas, kā top vitrāžas, ko ikdienā dara stikla mākslinieks. Iepazīstināja ar ievērojamākajiem stikla māksliniekiem un viņu darbiem, kā piemēram – Marta Ģibiete , Anda Munkevica u.c. Mākslinieces pastāstīja, kā iegūst krāsainos stiklus. Stikla mākslinieki pērk gatavus krāsainus stiklus un, tad ar tiem strādā. Interesants bija video materiāls, kā top stikla vāze, lielie un mazie šķīvji. Demonstrēja gatavus dekorus – stikla putniņu, vitrāžas un stikla rokas plaukstu. Skolēniem parādīja video par stikla formu veidošanu, stikla kausēšanu un pūšanu, parādīja krāsniņu, kurā 800 grādos karsēs skolēnu izgatavotos dekorus 12 stundu ciklā. Stikla mākslinieces iepazīstināja ar darba rīkiem, ar kuriem skolēniem būs jāstrādā – stikla griezēju un  standziņām. Ar demonstrētiem darba rīkiem var stikla gabalus sadalīt sīkākos gabaliņos. Mākslinieces to arī parādīja praktiski.
Tad sākās pats interesantākais – darbs pie sava dekora izgatavošanas. Meistarklasē, mozaīkas tehnikā, skolēni ķērās klāt pie sava dekora gatavošanas uz iepriekš sagatavotas formas. Katram skolēnam izdalīja sirsniņas formas sagatavi un  daudz dažādu krāsu stikla gabaliņus. Katrs skolēns veidoja savu mozaīku, lika stikliņu pie stikliņa, pēc tam pilināja līmi starp stikliņiem, lai pieliptu. Skolēni ar lielu atbildības sajūtu, centību veidoja savu mozaīku, piestrādāja pie krāsu salikuma, cits pat paspēja izgatavot divus dekorus. Kad skolēni bija pabeiguši darbu, viņi nofotografēja savu sirsniņu. Tad tās salika kastītēs un tika vestas uz Rīgu, lai pēc tam dekorus ievietotu kausēšanas krāsnī . Pēc pāris dienām dekori būs gatavi un tiks atsūtīti uz skolu.  Katrs skolēns varēs paņemt savu dekoru.
Visiem skolēniem bija pozitīvas atsauksmes par šo pasākumu, priecājās par savu izgatavoto dekoru. Kāds teica, ka būs laba dāvana draugam, cits, ka pašam paliks dekors. Skolēni izteicās, ka paplašināja savas zināšanas par stiklu, kādus brīnumus var izgatavot no tā. Interesanti bija redzēt, kā top stikla vāze. Cits priecājās, ka varēja padarboties ar stikla griezēju un knaiblēm, uzzināja, kā var dabūt stiklam krāsu. Skolēniem bija prieks, ka paši savām rokām radījuši sev skaistu dekoru.

                     Projekta “Latvijas skolas soma” koordinatore Ērika Bite

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm