< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Annahites pamatskolas skolēni Amatu mājā

Annahites pamatskolas skolēni Amatu mājā

2020-10-30, 14.24

14. oktobrī, programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros, 3.-9. klašu skolēni apmeklēja Ventspils Amatu māju. Sākumā skolēni iepazinās ar 18. gadsimtā celto Kurzemes hercogistes seno skolas ēku, kas mūsdienās pārtapusi par mūsdienīgu kultūras un tūrisma objektu, ar senās skolas vēsturi, kāda disciplīna ir bijusi agrāk, senām mācību grāmatām, kā senos laikos rakstīja, lasīja un rēķināja.

Un tad sekoja muzejpedagoģiskā nodarbība “Senā skola”. Sākumā skolēni tika sasēdināti solos. Tika izskaidrots, kā jāsēž solos, ko lika arī darīt – muguras taisnas, rokas uz soliem, atbildot jāpaceļ roka, un, ja skolotājs izsauc, tad jāpieceļas un jāatbild. Mācības senajā skolā sākās ar aritmētikas stundu. Ar lielu interesi skolēni rēķināja ar skaitāmajiem kauliņiem. Šajā stundā aktīvi darbojās visi skolēni, īpaši aritmētika labi padevās Aivim, Tomasam, Ziedonim, Annai un Evelīnai.

Tad notika lasīšana senajā latviešu drukā. Burti savādāki, vairāk skolēni nodarbojās ar burtu minēšanu. Tomass visiem priekšā lasīja pasaku vecajā drukā. Visiem izdalīja senās Ābeces. Skolēni iepazinās ar seno burtu rakstību. Interesanti bija rakstīt uz šīfera tāfelītes un rakstīt uz tām senos burtus ar grifelēm. Skolēni bija pārsteigti par tādu mācību priekšmetu kā glītrakstīšana. Nevarēja atpazīt burtus S un L.  Katrs skolēns varēja uzrakstīt uz tāfeles savu vārdu vecajā drukā. Interesanti bija, kad stāstīja par stundas ilgumu, mācības sākās plkst.8.00 no rīta un beidzās plkst. 15.00. Mācību stundu ilgums bija tik, kamēr uzdotais darbs bija izpildīts. Stundu laikā nevarēja no klases iziet, pat uz tualeti. Nodarbības noslēgumā skolotāja pastāstīja par seno laiku skolēnu disciplīnu, sodīšanas metodēm. Bargākais sods bija tupēšana uz zirņiem, ko arī skolēni izmēģināja. Pēc šīs nodarbības skolēniem bija iespēja salīdzināt, kāds mācību process bija agrāk un kāds mūsdienās.

Beidzoties nodarbībai, skolēni varēja aplūkot Spilvenu izstādi, aušanas istabu, kurā skolēni paši varēja pamēģināt aust, kā arī apskatīja amatnieku veikaliņu. Pēc Amatu mājas apmeklējuma, skolēniem bija pozitīvas atsauksmes: ļoti patika nodarbība; bija interesanti; uzzinājām daudz jauna par seno laiku mācībām un disciplīnu; patika skaitīšana ar skaitāmkauliņiem;  patika rakstīšana ar grifelēm; interesanti bija lasīt senajā drukā; patika aušanas telpa ar stellēm; patika tupēt uz zirņiem; gribētu pamācīties seno laiku skolā.

                                           “Latvijas skolas soma” koordinatore Ērika Bite

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm