< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Stāstniece Līga Reitere Annahites pamatskolā

Stāstniece Līga Reitere Annahites pamatskolā

2019-10-17, 13.35

10. oktobrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros, skolā viesojās stāstniece Līga Reitere, kura novadīja 2 nodarbības – mazāko klašu un vecāko klašu skolēniem – “Valodas bagātība”. Tās bija atraktīvas nodarbības, kurās skolēni iepazina stāstnieces darbu, klausījās tāmnieku dialekta demonstrējumu, iepazina izloksnes un apvidvārdus, mācījās izprast, kas ir dialekti – valodas paveidi, to izloksnes, gramatikas īpatnības un raksturojušie apvidvārdi.

Stāstīja arī par valodas bagātību un piesārņojumu, par valodas pareizību, skaidrību, precizitāti un tīrību.
Prātā palika stāstnieces teiktais – “Cilvēka balss, valoda parāda dzīves veidu un kultūru. Kā tu runā, tā tu dzīvo! Ja runā neskaidri, ņurdi kaut ko pie deguna, tā tu arī savu dzīvi pavadīsi ņurdēdams!“. Ar skolēniem tika arī izvērtēts, ko mēs varētu darīt, lai mūsu valoda būtu dzīva un bagāta. Stāstniece stāstīja arī par ritma nozīmi cilvēka dzīvē. Ja nav ritma dzīvē, nav arī kārtības. Ritms – tā ir kārtība un režīms. Jābūt kārtībai valodā, darbā, kultūrā. Skolēniem bija iespēja iepazīties ar dažādiem mūzikas instrumentiem, katrs skolēns saņēma kādu no mūzikas instrumentiem un kopā ar stāstnieci dziedot un spēlējot, mācījās izjust ritmu.
Liels prieks bija mazāko klašu skolēniem, kuri dāvanā no stāstnieces saņēma grāmatiņu “Es i pedzims Ventiņpuse”. Šajā grāmatā skolēni varēs gan lasīt stāstiņus, gan krāsot. To darīt jau iesāka nodarbības laikā, kur skolēni ar lielu prieku ķērās pie darba. Grāmatiņas tika dāvinātas visiem skolēniem, arī vecāko klašu skolēniem, jo tajās ir interesanti stāstiņi, kurus var lasīt citā dialektā un arī latviešu valodā. Neizpalika arī rotaļas, kurās mazāko klašu skolēni labprāt piedalījās. Tās bija ļoti interesantas un izglītojošas nodarbības. Paldies stāstniecei par iespēju uzzināt daudz interesanta par valodas bagātību un paldies par dāvinātajām grāmatiņām.
Skolēnu atsauksmes par nodarbībām:
Kristiāns (3. kl.): “Man patika grāmatiņa, ko man uzdāvināja. Patika krāsot.”
Maksims (4. kl.): “Man patika rotaļas kopā ar stāstnieci”.
Kristaps (7. kl.): “Man patika, kad stāstniece pateica:” Kāda tev valoda, tāds tev draugs””.
Tomass (8. kl. ): “Patika , kad ar dažādiem mūzikas instrumentiem ritmizējām.”
Evelīna (9. kl.): “Viss bija ļoti interesanti”.
Artūrs (I. kurss): “Interesanti bija, kad stāstniece mainīja balss toni, un mums bija jāpasaka, kurš skan labāk un kāpēc.”
Daniels (III. kurss): “Patika, kad mācīja mūs pareizi runāt, ka nevajag savu dzimto valodu piesārņot.”
Dāvis (III. kurss ): Interesanti bija, kad stāstīja par valodas dialektiem.”

“Latvijas skolas soma” koordinatore Ērika Bite

 

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm